Intervju med Elin Wesslander

Kristoffer Pettersson den 6 november, 2020
Elin Wesslander är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon är sedan november 2020 med och driver Mendeleo. Här kan du läsa lite mer om Elin och hennes bakgrund.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en sån där som tycker mycket om att utbilda mig och har samlat på mig några titlar genom åren. I grunden är jag psykolog som har vidareutbildat mig till specialistpsykolog och under tiden blev jag även legitimerad psykoterapeut.

Jag har varit verksam sedan 2003 och har sedan starten handlett och utbildat psykologer och andra professionella både i Sverige och internationellt. Under 13 år arbetade jag på Psykologpartners som psykologkonsult, utvecklare av utbildningsverksamheten och som konsultchef.

Arbetet med utbildningsverksamheten gav mig möjligheten att anordna och delta på en stor mängd utbildningar med både internationella och svenska stjärnor inom vårt fält. Detta har såklart bidragit till mitt intresse för att stötta professionella i att hålla utbildningar på sätt som leder till utveckling för deltagarna.

De sista fem åren på Psykologpartners arbetade jag som chef för de kliniskt verksamma psykologerna i Stockholm och Umeå. Det arbetet innebar en fördjupning i att ge stöd och skapa förutsättningar för utveckling hos medarbetare. För många behövdes stödet som mest när de skulle hålla nya utbildningar eller föreläsningar.

Nu har jag precis gjort en helomvändning i livet. Jag och min familj har lämnat Stockholms innerstad och flyttat till Umeå och vill testa på en annan typ av tillvaro. Förutom att jag är med och driver Mendeleo har jag en egen verksamhet, ew specialistpsykologi ab. Där arbetar jag också med stöd i den professionella utvecklingen men främst genom handledning.

Vilka är dina viktigaste lärdomar du tar med dig från ditt arbete som chef?

Att en arbetsdag sällan ser ut så som jag trodde att den skulle göra på morgonen och att det underlättar väldigt att kunna vara flexibel.

Det var mycket intressant att arbeta som chef och det är ett helt annat yrke än att vara psykolog även fast jag hade stor nytta av många av de kunskaper psykologyrket gett mig. Lärdomarna är väl inte banbrytande på något sätt men det är sådant som blivit oerhört mycket tydligare för mig under chefskapet.

En viktig lärdom är att våra behov är oändligt skiftande. Det finns många vägar till att känna sig sedd, uppskattad och utvecklad som medarbetare men det finns inte något sätt som passar alla. En stor utmaning för chefer är att hitta de rätta sätten för varje medarbetare.

En annan viktig lärdom är att vi utför vårt uppdrag mycket bättre ifall det vi gör är värderat för oss. Ett uppdrag som vi uppfattar som viktigt ger oss mer tålamod med sådant som krånglar, mer kreativitet när vi ska hitta lösningar och mer samarbetsvilja när vi behöver andra. En chef bör värna medarbetarnas egna drivkrafter i arbetet och hjälpa till med att sätta ord på och påminna om dessa.

Vilka är enligt dig de största hindren för utveckling i människovårdande yrken?

Bra fråga! Det första som kommer till mig är tid och pengar men svaret är mer komplext än så. Personer som arbetar med människor vill ju allt som oftast utvecklas och i många fall sker det automatiskt genom lärande i själva arbetet och att man tar sig an nya arbetsuppgifter. Det kan dock vara svårt att fortsätta sin utveckling över tid ifall den organisation man befinner sig i inte prioriterar lärandet. Om vi vänder på frågan och inte tittar på hinder utan i stället vad som främjar utveckling så skulle jag säga att det är en arbetsmiljö där kollegor uppmuntras att dela med sig av sina kunskaper och det är möjligt att göra saker tillsammans, det är ok att göra misstag samt att det ges tid för kunskapsinhämtning och reflektion. Sen gäller det att personen själv har utrymme i sitt liv för lärande för även privatlivet kan ju hindra den processen.

Nyfiken på att lära dig mer?

Kolla in våra kurser

Läs mer

Vilken funktion fyller utbildningar för professionellas utveckling?

Utbildning fyller en mängd olika funktioner för vår utveckling. Jag skulle säga att själva jobbet vi utför är basen för utveckling, vi lär oss nytt och befäster vår kunskap genom det dagliga arbetet tillsammans med våra kollegor. Sedan behöver vi påfyllning utifrån och handledning ger oss specifik sådan påfyllning samt stöd i arbetet där vi är och framåt. Utbildningens funktion kan vara påfyllning men det kan också vara en rejäl skjuts framåt, genom att vi exempelvis får till oss ett nytt arbetssätt eller en breddad förståelse av en målgrupp. Det gör att vi kan jobba på nya vis, ta oss an nya arbetsuppgifter och vara uppdaterade inom vårt fält. En bra utbildning fyller också funktionen av stöd till att stanna upp. Det blir ett tillfälle då du kommer bort från ditt dagliga arbete, får lyfta blicken och reflektera över det jobb du gör och vill göra framåt. Att stanna upp och reflektera kring sig själv och sitt arbete är A och O för utveckling och bra utbildningar kan ge dig ramarna och förutsättningarna för detta. Så går du en utbildning, passa på att stanna upp!

Artikeln är skriven av Kristoffer Pettersson
Kristoffer Pettersson är legitimerad psykolog med lång erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, handledning och utbildning. Sedan 2020 driver han Mendeleo tillsammans med Kristin Hägglöf och Elin Wesslander.

Hans intressen inom klinisk psykologi spänner över ett brett område. Han har sin grundutbildning i kognitiv beteendeterapi (kbt) men har också fördjupat sig i affektfokuserad psykoterapi. Förutom att arbeta på Mendeleo doktorerar han på Mälardalens högskola.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

info@mendeleo.se
Kristin Hägglöf
070 - 144 80 68
Kristoffer Pettersson
073 - 556 37 48
Elin Wesslander
073 - 423 37 52
Logotyp för Mendeleo AB, föreställer ett stort M med texten Mendeleo utbildning - Företaget tillhandahåller fortbildande insatser med fokus på tillämpad psykologi för yrkesverksamma inom vård och omsorg.
cloud-checkpicturephone-handsetmap-markerscreenthumbs-uplist