Pedagogen som visar att alla kan rita - Maja Larsson

Elin Wesslander den 25 maj, 2021
I detta blogginlägg får vi lära känna den strålande pedagogen, illustratören och kreatören Maja Larsson lite bättre. I höst har du inte bara möjligheten att få ta del av Majas kreativitet utan även själv utveckla färdigheter som hjälper dig att fånga det viktiga och förmedla det vidare med mer än ord.

Första gången jag träffade Maja var på en planeringsdag då vi, ett femtiotal psykologer, arbetade med ämnet handledning. Vi lärde oss modeller, övade färdigheter och utforskade vårt handledarskap. Allt ackompanjerades av Majas illustrationer. Hon fångade det som sades, gjordes och upplevdes i realtid och vi fick se vårt arbete växa fram under dagen. Majas illustrationer fördjupade upplevelsen av utveckling och närvaro under dagen och de har fortsatt att påminna mig i efterhand, både om vad jag kan och vad jag fortsatt vill utveckla mer. Illustrationerna gav en inramning och fördjupning till allt vi gjorde.

Maja har helt enkelt en fantastisk förmåga att förvandla ord till bilder. Och detta gör hon verkligen hela tiden. Så här såg det exempelvis ut när vi planerade kursen Alla behandlare kan rita.

Svart tavla som med vit text från planeringen av kursen Alla behandlare kan rita med Maja Larsson

Inför den kommande kursen så passade vi på att ställa några frågor till Maja om hennes arbetssätt och pedagogiska ambition. Här kan du ta del av hennes svar.

Berätta lite om ditt jobb, vad är det som du gör när du exempelvis är med på en organisations planeringsdag?

Genom att rita upp bilder av abstrakta och komplexa utmaningar och sammanhang kan människor bättre förstå varandra. En bild av hur detaljer hänger samman och tillsammans bildar en struktur och helhet kan ena en grupp på ett nästan förvånansvärt enkelt sätt.

Det konkreta och greppbara skapar trygghet. Det blir något att hålla sig i och ta avstamp ifrån. Enkla ritade bilder och symboler kan fungera som ett riktigt fint stöd både för individ och grupp som enklare kan ta nästa steg i sin utveckling.

Om jag är med och snickrar på en organisations planeringsdag kan jag förse min uppdragsgivare med visuellt stöd för arbetet som ska genomföras. Jag kan genom pedagogiskt utformade bilder till exempelvis presentationer och workshop-pass stödja kommunikationen så att förväntningarna tydliggörs. Jag ger i det visuella arbetet dagen tydliga ramar, allt för att underlätta arbetsprocessen. Om jag ska få maximalt ut av en grupp måste det börja i trygghet. Det där sitter nog i mig sedan läraråren på högstadie- och gymnasieskolor. Först måste man känna sig välkommen och trygg i rummet. Sen kan man börja arbeta!

Genom färg och form kan jag stärka ett varumärke eller ett budskap men framförallt kan jag energisätta ett rum och stödja ett tillståndsskapande som är önskvärt för uppdragsgivaren.

En fråga jag alltid ställer till mina kunder är: Vad vill du att deltagarna ska känna vid dagens slut? Och precis där tar jag mina viktigaste beslut i utformningen av den visuella kommunikationen.

Berätta om något uppdrag som var extra spännande för dig att genomföra

När jag kan göra en insats i till exempel forskningskommunikation och stödja arbetet i att få ut viktiga forskningsresultat på ett begripligt sätt till allmänheten så att vi bättre kan förstå hur vi bygger en på alla sätt hållbar framtid för djur, natur och människor - ja då känner jag arbetslycka. Om jag genom mina bilder kan få andra människor att känna något så att dom också agerar, ja då har jag gjort skillnad. Här finner jag meningen med alltsammans.

Du säger att alla kan rita, kan du utveckla vad du menar med det?

Har du tänkt på att alla gestikulerar? Det är att rita, fast utan penna då. Det är kommunikation helt enkelt! Att rita är ett språk. Jag håller egentligen inga kurser i att rita. Faktiskt inte. Jag bara påminner vuxna om att dom kan.

Maja Larssons böcker

Vad brukar vara största hindret för oss som tycker att vi inte kan rita?

Att man tror att allt man ritar måste bli ”fint”. Vad nu ”fint” är. Många har en föreställning om att allt vi ritar ska ramas in och sättas på väggen. När ritandet, om du frågar mig, i själva verket är ett språk och ett sätt att tänka, känna, förstå och utforska.

Vad tänker du om utbildningen som du ska ha på Mendeleo, vad kan det ge en behandlare att delta på den?

Alla barn kan rita, men något händer på vägen och många vuxna får för sig att dom inte kan rita. Jag önskar med den här kursen möjliggöra för deltagarna att återta bildspråket. Att dom efter kursen ska kunna rita för att stödja samtal och kommunikation men också som stöd för egen reflektion och kanske som ett extra verktyg för att reda i komplexa utmaningar.

Jag önskar locka tillbaka lekfullheten, ingjuta modet i deltagarna och smitta av mig med det där skönt självklara i att bara greppa pennan för att göra sig förstådd och för att försäkra sig om att man själv förstått. Någon säger ”äpple”, jag ritar ett äpple. Kan du bekräfta någon på ett tydligare sätt?

I videon nedanför berättar Maja ännu mer om kursen Alla behandlare kan rita som går under hösten 2021 här på Mendeleo.

Är kursen till hjälp även för den som mest jobbar med videosamtal?

Ja, absolut. Jag arbetar själv uteslutande på distans numer. När jag stödjer olika typer av verksamhetsförändringar med kreativt skapande och lärande ritar jag alltid. I allt typ av handledning, utbildning och produktion. Jag ritar både i realtid och använder mig av i förväg producerat material. Allt beroende på.

Jag ritar stort på papper med en tjock svart tuschpenna och håller upp vid webbkameran. Jag ritar med krita på griffeltavlan i min ateljé och jag delar ritytan på min iPad. Precis som jag kommer göra på den här kursen!

Artikeln är skriven av Elin Wesslander
Elin Wesslander är legitimerad psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon har varit verksam sedan 2003 och har under sin karriär som psykolog arbetat med behandling, handledning och utbildning inom området tillämpad psykologi.

Förutom att arbeta på Mendeleo driver Elin en egen verksamhet som syftar till att hjälpa psykologer utvecklas i sin profession. Hon har sin bas i Umeå men erbjuder professionsutvecklande handledning digitalt till yrkesverksamma över hela landet. Att stötta och hjälpa professionella i deras utveckling på väg mot ökad kompetens och yrkesskicklighet är en av Elins främsta specialiteter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

info@mendeleo.se
Kristin Hägglöf
070 - 144 80 68
Kristoffer Pettersson
073 - 556 37 48
Elin Wesslander
073 - 423 37 52
Logotyp för Mendeleo AB, föreställer ett stort M med texten Mendeleo utbildning - Företaget tillhandahåller fortbildande insatser med fokus på tillämpad psykologi för yrkesverksamma inom vård och omsorg.
cloud-checkpicturephone-handsetmap-markerscreenthumbs-uplist