Psykologisk behandling med bildspråket som stöd

Elin Wesslander den 14 oktober, 2021
Nu har det hänt, vi har gått en ritakurs speciellt framtagen för psykologer och psykoterapeuter! Vi har lärt känna Maja Larsson och hennes arbete tidigare och förundrats när vi sett henne illustrera samtal i realtid men nu var det alltså dags för oss att utmana oss och börja rita också. Oj så skoj det var!

Att komma igång

Vid kursstart var nog alla deltagare lite nervösa och osäkra på vad vi hade att vänta oss, även vi som varit med om att ta fram kursen. Men snabbt satte Maja oss i arbete och vi fick börja med att härmas och testa olika knep för att sedan successivt skapa mer och mer på egen hand.

Kursen var uppdelad i två workshops med övningsuppgifter innan och mellan tillfällena. Efter att de första skälvande stegen tagits så ritades och delades det hej vilt i gruppen. Deltagarna upplevde en rejäl skjuts i inspirationen och ökad lust till att rita mer i arbetet. Nyttan blev tydlig av att ta fram sina egna symbolbibliotek för att göra ritandet till ett funktionellt och möjligt arbetsverktyg. För mig fick kursen en oväntad användning då jag insåg att mitt ritande tillsammans med sonen och andra barn känts som ett måste. Under kursen härmade jag Majas sätt att rita och trivdes i det och när jag lyckades förmedla rörelse i några av mina teckningar gick ett litet lyckorus genom kroppen. Jag började rita mer med barn i min närhet och det under betydligt mer appetitiv kontroll! Delar här med mig av mina första springande figurer.

Streckgubbar som springer. Exempelillustration från kursen Alla behandlare kan rita.

Hitta den personliga stilen

Maja är verkligen en mästare på att väcka intresse för bildspråket. Hennes långa erfarenhet av att hjälpa konstnärliga analfabeter (som undertecknad) att pröva nytt gjorde att vi på kort tid började hitta fram bland linjer och symboler. Det är märkligt hur några enkla tips om saker som egentligen är självklarheter kan få det att lossna på ett så påtagligt sätt.

Tydligast blev detta i arbetet med att hitta sin egen streckgubbe. En streckgubbe, det är väl inte särskilt konstnärligt, kanske du tänker. Och det har du såklart rätt i. Men det är också det som är poängen, när vi ritar för att kommunicera så behöver det inte vara supersnyggt. Det viktiga är att budskapet går fram. Och för att kunna förmedla ett budskap behövs en repertoar av olika uttryck. I behandling vill vi ofta fånga det känslomässiga, något som kan vara svårt att göra snabbt och träffsäkert. Men förvånansvärt snabbt och lätt uppstod möjligheten att i bild fånga även så pass komplexa saker som att ”bli sviken” eller ”övergiven”. 

En person springer ifrån en annan. Exempelillustration från kursen Alla behandlare kan rita.

6 tips om hur du kommer igång

Här kommer slutligen sex tips från Maja Larsson om hur du kommer igång med ritandet. Se dessa steg som en start, det kommer krävas viss övning innan du hittar ett flyt och en stil som känns rätt. Och glöm inte att ha kul längs vägen!

  1. Skapa ditt eget symbolbibliotek med nödvändiga symboler för det som brukar kunna komma upp i samtal.
  2. Tänk igenom möjliga flöden, alltså sätt att disponera ytan klokt beroende på berättelse/ samtal / innehåll.
  3. Köp bra material - tjockare penna med god kontrast ger mindre pet och pill, dessutom syns det bra även för synsvaga så det är mer tillgängligt.
  4. Färg är bra på att förstärka känsla, använd gärna en svart tusch för linjer i kombination med väldigt ljus tusch eller krita med färger som komplement.
  5. Rita stort - på stora papper också - så det finns rum för klient att samskapa och fylla på ytan tillsammans med terapeuten.
Artikeln är skriven av Elin Wesslander
Elin Wesslander är legitimerad psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon har varit verksam sedan 2003 och har under sin karriär som psykolog arbetat med behandling, handledning och utbildning inom området tillämpad psykologi.

Förutom att arbeta på Mendeleo driver Elin en egen verksamhet som syftar till att hjälpa psykologer utvecklas i sin profession. Hon har sin bas i Umeå men erbjuder professionsutvecklande handledning digitalt till yrkesverksamma över hela landet. Att stötta och hjälpa professionella i deras utveckling på väg mot ökad kompetens och yrkesskicklighet är en av Elins främsta specialiteter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

info@mendeleo.se
Kristin Hägglöf
070 - 144 80 68
Kristoffer Pettersson
073 - 556 37 48
Elin Wesslander
073 - 423 37 52
Logotyp för Mendeleo AB, föreställer ett stort M med texten Mendeleo utbildning - Företaget tillhandahåller fortbildande insatser med fokus på tillämpad psykologi för yrkesverksamma inom vård och omsorg.
cloud-checkpicturephone-handsetmap-markerscreenthumbs-uplist