Samtal som förändrar av Rikke Kjelgaard

Kristoffer Pettersson den 5 februari, 2021
Den som är intresserad av Acceptance and Commitment Therapy (ACT) har mängder av böcker att välja på. Några av de populäraste böckerna finns även översatta till svenska. Trots detta har vi länge saknat en rejäl beskrivning av ACT skriven på svenska som förstaspråk.

En ordentlig introduktion

När jag utbildat om Acceptance and Commitment Therapy (ACT) har jag ofta fått frågor om vilken bok som är den bästa introduktionsboken till metoden. Det är en fråga som inte är helt lätt att svara på. Böcker om ACT har en tendens att endera vara teoretiskt tunga eller vända sig till en specifik målgrupp. Vad gäller grundböcker som introducerar metoden har utbudet varit mer skralt. Mitt standardsvar har länge varit ACT helt enkelt av Russ Harris. Det är en bok som många uppskattar och har nytta av när de börjar lära sig ACT. Men även om Russ Harris bok har många förtjänster så är det alltid en grupp personer som stör sig på hans speciella stil.

ACT är nämligen en psykoterapeutisk metod där terapeuten sätter en stor prägel på utövandet. Istället för att lära sig tekniker utantill uppmanas terapeuten att utgå från ett antal grundläggande principer. Det ger terapeuten en relativt stor frihet att hitta sitt eget sätt att tillämpa metoden. I värsta fall kan första mötet med ett visst sätt att tillämpa ACT ge avsmak, inte på grund av metoden i sig, utan snarare på grund av den enskilda terapeutens unika stil.

Med Rikke Kjelgaards bok Samtal som förändrar finns nu ett alternativ till Russ Harris bok. Samtal som förändrar erbjuder en precis lika god introduktion till ACT som ACT helt enkelt, och den gör det med Rikkes säregna personliga tilltal som gör att innehållet blir levande och kommer nära.

Bokomslag till Samtal som förändrar av Rikke Kjelgaard

Vad som är unikt med boken

Vid första anblicken är det inte helt uppenbart att Samtal som förändrar sticker ut från mängden av ACT-böcker som finns tillgängliga. Det är trots allt en introduktionsbok som har för avsikt att på ett korrekt sätt beskriva en känd metod. Men vid närmare läsning blir det alltmer tydligt att boken sammanför delaspekter av ACT som inte alltid beskrivs sammanhållet. Här presenteras grundläggande inlärningsprinciper och kärnprinciperna i RFT på en lagom detaljerad nivå för att inte väcka anstöt hos läsaren (det teoretiska i ACT är ett komplicerat område för både nybörjare och mer erfaren). Senare delar av boken kopplar sedan tillbaka till teoretiska delar på ett naturligt och hjälpsamt sätt. Man kan därför säga att boken är ovanligt konsekvent, samtidigt som den också är tillgänglig.

Boken har ett brett anslag. Många böcker om ACT är skrivna för människor som arbetar med psykoterapi. I Samtal som förändrar vänder sig här Rikke istället till alla som arbetar med samtal som verktyg, vilket också återspeglas i bokens titel. Resultatet är lyckat på så sätt att många professionella med behållning kan läsa boken och få nya perspektiv och angreppssätt på samtalssituationen.

Vidare tar boken fasta på att även läsaren behöver arbeta aktivt med sin egen utveckling för att verkligen lära sig mer om ACT. Detta angreppssätt är vanligt förekommande i ACT då metoden utgår från att alla människor styrs av ungefär samma psykologiska processer som kan skapa problem.

Nyfiken på att lära dig mer?

Kolla in våra kurser

Läs mer

Bokens målgrupp

Samtal som förändrar är en utmärkt introduktion till ACT och funkar utmärkt att läsa för den som inte tidigare läst någon bok i ämnet. Men även den som har viss kännedom om ACT kan hitta många guldkorn i form av Rikkes personliga sätt att presentera materialet.

Artikeln är skriven av Kristoffer Pettersson
Kristoffer Pettersson är legitimerad psykolog med lång erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, handledning och utbildning. Sedan 2020 driver han Mendeleo tillsammans med Kristin Hägglöf och Elin Wesslander.

Hans intressen inom klinisk psykologi spänner över ett brett område. Han har sin grundutbildning i kognitiv beteendeterapi (kbt) men har också fördjupat sig i affektfokuserad psykoterapi. Förutom att arbeta på Mendeleo doktorerar han på Mälardalens högskola.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

info@mendeleo.se
Kristin Hägglöf
070 - 144 80 68
Kristoffer Pettersson
073 - 556 37 48
Elin Wesslander
073 - 423 37 52
Logotyp för Mendeleo AB, föreställer ett stort M med texten Mendeleo utbildning - Företaget tillhandahåller fortbildande insatser med fokus på tillämpad psykologi för yrkesverksamma inom vård och omsorg.
cloud-checkpicturephone-handsetmap-markerscreenthumbs-uplist