Skapa personliga platshållare i PowerPoint

Kristoffer Pettersson den 30 januari, 2021
I PowerPoints standardmallar är platshållare för bilder alltid fyrkantiga. Men dina presentationer kan livas upp avsevärt med mer personligt anpassade platshållare. Det är vid första anblicken inte helt uppenbart hur detta ska göras, men bara du känner till tricket är det faktiskt ganska enkelt.

Installera ett lämpligt typsnitt

Den metod jag kommer att använda utgår från ett färdigt typsnitt. Det går att göra personliga platshållare med hjälp av vilka former som helst i PowerPoint. Du kan exempelvis använda cirklar, trianglar eller vad som helst. Men jag föredrar att använda typsnitt eftersom det på ett enkelt sätt skapar intressanta former. Längst ner i artikeln kan du se några exempel på platshållare som är skapade med vanliga former. Du kommer att kunna använda samma metod som beskrivs i artikeln för att skapa även denna typ av platshållare.

Börja med att välja ut ett lite galet och annorlunda typsnitt. Du hittar bra varianter om du söker efter "brush font" på google. Det typsnitt jag valde heter Kust brush font, men vilket typsnitt som helst fungerar.

Börja med en bokstav

När du har installerat typsnittet så skapar du en helt blank bildruta och där du skriver in några tecken som ska bli basen för din platshållare. Med Kust använder jag gärna bokstaven "I" som jag modifierar senare. Kom ihåg att göra den riktigt stor, jag använde ungefär 400 pt storlek.

Svart I mot vit bakgrund som bas för personlig platshållare

Omvandla typsnittet till en form

Därefter går du till infoga och väljer en rektangulär form som du placerar över din bokstav. Flytta rektangeln du nyss skapade längst bak. Markera både rektangeln och bokstaven och gå sedan till Formformat och klicka på Överlappa. Nu har du skapat en form som du kan ändra storlek och flytta hur du vill.

Blå rektangel placerad bakom bostaven I i PowerPoint som ett led att skapa personlig platshållare

Designa din platshållare

För att skapa en intressant platshållare kan du nu kopiera många exemplar av formen och ändra bredd, tjocklek och storlek på dem. Placera dem sedan över varandra tills du har en design du är nöjd med. Jag kopierade mitt "I" ungefär 40 gånger för att få nedanstående form.

Designad platshållare i PowerPoint

När du är nöjd med formen behöver du omvandla alla dessa separata delar till en. Detta gör du genom att markera allihop och gå sedan till Formformat och klicka på Förena. Nu har du en sammanhållen form istället för massor av separata.

Skapa platshållaren

Sista steget är att skapa platshållaren som du sen kan använda som mall i dina presentationer. Kopiera formen du har skapat och gå sedan till Visa och välj Bildbakgrund. Det är i denna vy du redigerar dina standardmallar för layouter. Infoga en ny layout uppe i vänstra hörnet.

Skärmklipp från PowerPoint meny för anpassad layout

Ta bort de platshållare som är förinställda så att du har en helt ren layout, kopiera sedan in din form. För att skapa platshållaren väljer du nu att Infoga platshållare och väljer Bild. Gör precis som tidigare och placera platshållaren så att den täcker hela den form du har skapat. Placera platshållaren längst bak. Markera sedan både form och platshållare och gå till Bildformat och välj Överlappa i menyn för Formformat. Nu är du färdig. Din nya layout bör se ut ungefär såhär:

Skärmklipp på färdig personlig platshållare

För att använda layouten kan du klicka på Stäng bakgrund och testa att infoga den nya layouten.

Nu har du en egen anpassad layout med en personlig platshållare för bilder. För att välja bild klickar du bara på bildikonen och väljer den bild du vill infoga. Du kan flytta och ändra på bilden hur du vill så att den passar in i din övriga layout.

Här nedanför ser du några exempel på platshållare som skapats med samma metod som ovan. Den enda skillnaden är att jag har använt olika former istället för typsnitt som bas för platshållaren.

Designexempel platshållare i PowerPoint
Designexempel platshållare i PowerPoint
Designexempel platshållare i PowerPoint
Artikeln är skriven av Kristoffer Pettersson
Kristoffer Pettersson är legitimerad psykolog med lång erfarenhet av kliniskt behandlingsarbete, handledning och utbildning. Sedan 2020 driver han Mendeleo tillsammans med Kristin Hägglöf och Elin Wesslander.

Hans intressen inom klinisk psykologi spänner över ett brett område. Han har sin grundutbildning i kognitiv beteendeterapi (kbt) men har också fördjupat sig i affektfokuserad psykoterapi. Förutom att arbeta på Mendeleo doktorerar han på Mälardalens högskola.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

info@mendeleo.se
Kristin Hägglöf
070 - 144 80 68
Kristoffer Pettersson
073 - 556 37 48
Elin Wesslander
073 - 423 37 52
Logotyp för Mendeleo AB, föreställer ett stort M med texten Mendeleo utbildning - Företaget tillhandahåller fortbildande insatser med fokus på tillämpad psykologi för yrkesverksamma inom vård och omsorg.
cloud-checkpicturephone-handsetmap-markerscreenthumbs-uplist