Utbildning som leder till utveckling

Elin Wesslander den 2 november, 2020
Hur många dagar av ditt liv har du ägnat åt utbildning? Hur många av dina värdefulla timmar har du spenderat med att sitta på föreläsningar? Hur mycket av all denna tid har förändrat ditt sätt att arbeta eller hjälpt dig att förstå dig själv och/eller omvärlden?

Förhoppningsvis har en stor andel av de utbildningar du gått gett dig ett mervärde på flera sätt. Utbildningar har olika funktioner i olika skeden i yrkeslivet. En grundutbildning kan sägas bestå av en mängd olika byggstenar där varje del för sig kan vara svår att se värdet med (kanske inte för dig?) men tillsammans bygger delarna en grund att stå på. När vi sedan lämnat grundutbildningen bakom oss och börjar arbeta ute i det verkliga livet, då märker vi hur stabil grunden är och var den behöver byggas upp mer eller fyllas ut. Det gör att du kan vara mer fokuserad med din fortsatta kunskapsutveckling. Kanske är det kortare utbildningar som behövs, eller workshops där du får lära dig nya metoder eller fördjupa din kunskap om en viss målgrupp du möter. Denna typ av vidareutbildningar behövs kontinuerligt i vårt yrkesliv, för att få inspiration, bredda vår kompetens och för att utvecklas tillsammans med samtiden.

Vi kan också komma till en punkt då vi behöver en rejäl renovering. Vi behöver ta ett omtag, lära nytt och uppdatera oss ordentligt. Då kan det vara dags för en mer omfattande utbildning eller en serie workshops inom samma område. Oavsett hur stort eller litet behov du har så är det önskvärt att den utbildning du går på faktiskt ger dig möjlighet till utveckling.

Böcker som ligger på marken bland löv placerade som en stig - symboliserar kunskap som leder till utveckling framåt

Vad bidrar till din utveckling?

Nu vill jag att du funderar en stund. Vad är gemensamt för de utbildningstimmar som har gett dig mest? De timmar som du fortfarande kommer ihåg och bär med dig? För mig är det några saker som sticker ut.

Kunskap och engagemang

Det första är föreläsare som är riktigt kunniga inom sitt ämne och som är engagerade i vad de lär ut. De tycker om att prata om det som utbildningen avser handla om och de har en uppsjö av egna exempel på hur de förstått och applicerat kunskapen som de ska förmedla.

Guldkornen bland all kunskap

Det andra är att föreläsaren har vaskat fram guldkornen åt oss. Inom många utbildningsområden finns det en enorm kunskapsbank att hämta information ifrån. Det kan vara svårt att solla i kunskapen, vad är viktigt, vad är nytt, vad behöver jag veta? På riktigt bra föreläsningar har den som utbildar gjort detta förarbete och valt ut det som vi behöver veta och det som är viktigast att träna sig på. Att välja ut innebär ju också att välja bort och detta är en svår men ack så viktig uppgift för en föreläsare.

Nyfiken på att lära dig mer?

Kolla in våra kurser

Läs mer

God pedagogik

En tredje faktor är att utbildaren har en strategi för kunskapsförmedling. Detta är kanske det viktigast av allt, att föreläsaren förmedlar innehållet på ett sådant sätt att du som deltagare blir aktiv i inlärningen under utbildningens gång och sedan kan använda dig av kunskapen direkt när du kommer till jobbet därefter. Innehållet ska vara praktiskt tillämpbart och för att det ska vara möjligt behöver det tränas på under pågående utbildning.

Tid till självreflektion

För egen del har jag också en sista punkt som jag vurmar lite extra för och det är att det finns utrymme för självreflektion under utbildningens gång. Jag har märkt att jag får ut mycket mer av en utbildning om jag ges möjlighet att då och då stanna upp och applicera kunskapen på mig själv. Det kan vara jobbigt och läskigt men oj så nyttigt!

Vi på Mendeleo vet med oss hur svårt det är att skapa utbildningar som verkligen ger deltagarna bestående professionell utveckling. Därför vill vi hjälpa de som har viktig kunskap att nå ut med att faktiskt göra just det, nå ut, och vi vill skapa en möjlighet för andra professionella att få ta del av denna kunskap. Du kan läsa mer om våra kurser och utbildningar, och tveka inte att höra av dig om du vill ha hjälp att bolla kring ett viktigt utbildningsbehov hos dig själv eller någon av dina medarbetare. Vi har ett omfattande nätverk av föreläsare som står redo att åta sig både stora och små uppdrag vid behov.

Artikeln är skriven av Elin Wesslander
Elin Wesslander är legitimerad psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi. Hon har varit verksam sedan 2003 och har under sin karriär som psykolog arbetat med behandling, handledning och utbildning inom området tillämpad psykologi.

Förutom att arbeta på Mendeleo driver Elin en egen verksamhet som syftar till att hjälpa psykologer utvecklas i sin profession. Hon har sin bas i Umeå men erbjuder professionsutvecklande handledning digitalt till yrkesverksamma över hela landet. Att stötta och hjälpa professionella i deras utveckling på väg mot ökad kompetens och yrkesskicklighet är en av Elins främsta specialiteter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande artiklar

info@mendeleo.se
Kristin Hägglöf
070 - 144 80 68
Kristoffer Pettersson
073 - 556 37 48
Elin Wesslander
073 - 423 37 52
Logotyp för Mendeleo AB, föreställer ett stort M med texten Mendeleo utbildning - Företaget tillhandahåller fortbildande insatser med fokus på tillämpad psykologi för yrkesverksamma inom vård och omsorg.
cloud-checkpicturephone-handsetmap-markerscreenthumbs-uplist