Denna kurs motsvarar innehållet i kursen Arbetsrelaterad psykisk ohälsa, men ges istället som lärarledd distansutbildning över videolänk. För att underlätta inlärning och tillgänglighet har innehållet delats upp på två olika kurstillfällen som innehåller både föreläsningar och praktiska moment som hjälper dig att tillämpa innehållet.
Kursens innehåll
Mellan 5 och 8 % av vuxna svenska uppskattas må så dåligt att de uppfyller kriterierna för en psykisk diagnos, till exempel depression eller ångest. Det innebär att om ni är fler än 8 på din arbetsplats, då är det sannolikt att någon av er just nu har en psykisk diagnos. Långt fler har besvärande symtom även om de inte uppfyller diagnoskriterierna.
Till de vanligaste diagnoserna hör depression, insomni, utmattningssyndrom, hälsoångest, posttraumatiskt stressyndrom och ätstörningar. Hur många av dem känner du till? Under kursens gång kommer du att få ett bra grepp om de vanligaste besvären och hur de påverkar arbetssituationen. Vem är trött, har svårt att minnas, är ljudkänslig eller tvivlar på sin förmåga? Hur lång eller omfattande är en vanlig sjuskrivning? För vissa psykiska diagnoser rekommenderas inte sjukskrivning - vilka och varför? Vilken behandling är rekommenderad och är det lätt att få den? Hur anpassar man arbetet under sjukperioden och rehabiliteringsperioden?
Depression - folksjukdomen
Sömnbesvär har upp till en tredjedel av oss
Ångestens många ansikten
Vanligt omhändertagande: sjuskrivning, medicinering eller psykoterapi?
Arbetsanpassning under rehabilitering